E-nummers

IMG_5887
E-nummers zijn toevoegingen om het uiterlijk en de smaak van voeding te verbeteren en de houdbaarheid te verlengen. Veel mensen huishoudens geven een groot deel van het boodschappenbudget uit aan bewerkte voedingsmiddelen, en daarmee stellen ze zichzelf bloot aan een grote verscheidenheid aan kunstmatige toevoegingen, waarvan velen ernstige consequenties kunnen hebben voor je gezondheid. Veel gebruikte e-nummers die je beter kan vermijden zijn:
Kunstmatige Zoetstoffen
Aspartaam (E951), vind je meestal terug in voeding die ‘light’of ‘suikervrij’ op het etiket heeft staan.
Men veronderstelt dat Aspartaam kankerverwekkend is en het heeft meer bijwerkingen op haar naam staan dan alle andere voedingsmiddelen en toevoegingen bij elkaar. Aspartaam is een zenuwgif en zou kankerverwekkend zijn. Deze giftige zoetmaker, die erom bekend staat dat het je intelligentie afbrokkelt en je korte-termijn geheugen aantast, bevat componenten die talloze kwalen tot gevolg kunnen hebben, waaronder hersentumoren, ziektes zoals lymfeklierkanker, diabetes, multiple sclerosis, Parkinson, Alzheimer, fybromyalgie, chronische vermoeidheid, emotionele stoornissen zoals depressie en angstaanvallen, duizeligheid, hoofdpijnen, misselijkheid, verwardheid, migraine en toevallen. Acesulfaam-K, een relatief nieuwe kunstmatige zoetstof die niet grondig getest is, wordt gebruikt in brood, gebak, kauwgom en gelatine, en is in verband gebracht met niertumoren.
Te vinden in: light of suikervrije frisdranken, coca cola light, coca cola zero, gelatines, toetjes, suikervrije kauwgom, drankmixjes, bakkersproducten, zoetstoffen, ontbijtgranen, pepermuntjes, pudding, ijsthee, kauwbare vitamines, tandpasta.
Glucose-Fructosesiroop
Glucose-Fructosesiroop is een sterk geraffineerde kunstmatige zoetstof die tegenwoordig de belangrijkste bron van calorieën is in Amerika. Het zit in bijna alle bewerkte zoete voedingsmiddelen. Met Glucose-Fructosesiroop komen de pondjes er sneller aan dan met elk ander ingrediënt, het verhoogt je LDL (“slechte”) cholesterolgehalte en zou bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes en weefselbeschadiging, afgezien van allerlei andere schadelijke gevolgen.
Te vinden in: de meeste bewerkte voedingsmiddelen, brood, snoep, gezoete yoghurt, slasauzen, blikgroenten, ontbijtgranen.
Monosodium Glutamaat (MSG / E621)
MSG is een aminozuur dat wordt gebruikt als smaakversterker in soepen, slasauzen, chips, diepvriesmaaltijden en veel restauranteten. MSG staat bekend als een excitotoxine, een stof die de cellen overmatig activeert tot het punt waar ze beschadigd of vernietigd worden. Onderzoeken tonen aan dat regelmatige consumptie van MSG kan leiden tot nadelige bijwerkingen zoals depressie, desoriëntatie, oogbeschadigingen, vermoeidheid, hoofdpijnen en obesitas. MSG tast de zenuwbanen van de hersenen aan en zet het “ik ben vol” mechanisme uit, wat verklaart waarom je er van aankomt.
Te vinden in: Chinees eten (Chinees Restaurant Syndroom), veel snacks, chips, koekjes, kruidenmengsels, de meeste soepen van Campbell, diepvriesmaaltijden, vleeswaren.
Bekijk hier een korte docu over de gevaren van MSG, E621:
http://www.youtube.com/watch?v=YPsvxP1y0yg  
Veel gebruikte Kleurstoffen in Voeding
Onderzoeken tonen aan dat kunstmatige kleurstoffen, die in frisdranken, fruitsappen en slasauzen zitten, kunnen bijdragen aan gedragsproblemen bij kinderen en tot een sterke verlaging van het IQ kunnen leiden. Dierproeven hebben andere kleurstoffen in verband gebracht met kanker. Kijk uit voor deze stoffen: Blauw #1 en Blauw #2 (E133) Verboden in Noorwegen, Finland en Frankrijk. Kan chromosoombeschadiging veroorzaken. Te vinden in: snoep, ontbijtgranen, frisdranken, sportdrankjes en diervoeding. Rood #3 (ook Rood #40 – een meer recente kleurstof) (E124) In 1990 in Amerika verboden na een acht jaar durende discussie over het gebruik in voeding en cosmetica. Echter, deze kleurstof wordt nog steeds verkocht zolang de voorraad strekt! Het is bewezen dat het schildklierkanker en chromosoombeschadigingen bij proefdieren veroorzaakte, en het verstoort mogelijk ook de hersenzenuwoverdracht. Te vinden in: fruitcocktails, maraschino kersen, mix voor kersentaart, ijsjes, snoep, bakkersproducten en meer! Geel #6 (E110) en Geel Tartrazine (E102) Verboden in Noorwegen en Zweden. Verhoogt het aantal nier- en bijniertumoren in proefdieren, kan chromosoombeschadigingen veroorzaken.
Te vinden in: Amerikaanse kaas, macaroni met kaas, snoep en frisdranken, limonade en meer!
Natriumsulfiet (E221)
Een conserveringsmiddel dat wordt gebruikt bij de wijnproductie en andere bewerkte levensmiddelen. Volgens de FDA is één op de 100 mensen overgevoelig voor sulfieten in voeding. De meerderheid van deze mensen zijn astmatisch, wat suggereert dat er een verband is tussen astma en sulfieten. Personen die overgevoelig zijn voor sulfiet kunnen hoofdpijnen, ademhalingsproblemen en uitslag krijgen. In ernstige gevallen kunnen sulfieten tot de dood leiden doordat de luchtwegen helemaal worden afgesloten, met een hartstilstand tot gevolg.
Te vinden in: Wijn en gedroogd fruit.
Natriumnitraat/Natriumnitriet
Natriumnitraat (of natriumnitriet) wordt gebruikt als conserveringsmiddel en kleur- en smaakstof in spek, ham, hotdogs, vleeswaren, corned beef, gerookte vis en andere bewerkte vleeswaren. Dit ingrediënt, dat onschadelijk klinkt, kan kankerverwekkend zodra het in het menselijke spijsverteringsstelsel terecht komt. Daar vormt het verschillende nitrosamineverbindingen die de bloedbaan binnen gaan en grote schade aanrichten aan verschillende organen: in het bijzonder de lever en alvleesklier. Sodiumnitriet is alom bekend als een giftig ingrediënt, en de USDA heeft deze toevoeging zelfs proberen te verbieden in de jaren ’70, maar dat werd de grond in geboord door de levensmiddelenproducenten die klaagden dat ze geen alternatief hadden voor het conserveren van voorverpakte vleesproducten. Waarom gebruikt de industrie het nog steeds? Het antwoord is eenvoudig: door deze chemische stof wordt vlees helderrood. Het is eigenlijk een kleurversterker, waardoor oud, dood vlees er vers en levendig uitziet.
Te vinden in: hotdogs, spek, ham, luncheon meat, vleeswaren, corned beef, gerookte vis en andere soorten bewerkt vleessoorten.
BHA en BHT (E320)
Butylhydroxyanisool (BHA) en Butylhydroxytolueen (BHT) zijn conserveringsmiddelen die terug te vinden zijn in ontbijtgranen, kauwgom, chips en plantaardige oliën. Dit veelgebruikte conserveringsmiddel zorgt ervoor dat voeding niet verkleurt, van smaak verandert of ranzig wordt. Het tast het neurologisch systeem van de hersenen aan, zorgt voor gedragsveranderingen en kan kanker veroorzaken. BHA en BHT zijn oxidanten die reactieve kankerverwekkende stoffen in je lichaam kunnen vormen.
Te vinden in: chips, kauwgom, ontbijtgranen, diepvriesworst, bewerkte rijst, reuzel, bakvet, snoep.
Zwaveldioxide (E220)
Zwaveltoevoegingen zijn giftig en in Amerika heeft de FDA het gebruik ervan bij rauwe fruit en groenten verboden. De bijwerkingen zijn onder andere: bronchitis, met name voor hen die gevoelig zijn voor astma, hypotensie (lage bloeddruk), tintelingen of anafylactische shock. Het vernietigt ook vitamine B1 en E. Niet aan te bevelen voor consumptie door kinderen. De International Labour Organization in Amerika adviseert om E220 te vermijden als je last hebt van conjunctivitis, bronchitis, emfysemen, bronchiale astma of hart- en vaatziekten.
Te vinden in: bier, frisdranken, gedroogd fruit, sappen, likeurtjes, wijn, azijn en aardappelproducten.
Kaliumbromaat
Een toevoeging die gebruikt wordt om het volume te vermeerderen in witte meel, brood en broodjes, en het staat erom bekend dat het kanker veroorzaakt bij dieren. Zelfs kleine hoeveelheden in brood kunnen problemen veroorzaken bij mensen.
Te vinden in: broodproducten.
Probeer deze belangrijkste e-nummers te onthouden en vergeet niet om de etiketten te lezen als je boodschappen gaat doen.  Probeer zo veel mogelijk natuurlijke en biologische producten te kopen, voeding die geen conserveringsmiddelen, chemicaliën, vulmiddelen en kunstmatige smaak- of kleurstoffen bevat zijn beter voor je gezondheid.

Het is natuurlijk bijna onmogelijk om alle e-nummers uit je hoofd te weten dus voor gebruikers van Iphone is er  een handige App waarin je alle E-nummers kan opzoeken:

https://itunes.apple.com/nl/app/e-nummers/id371668009?mt=8

 

Lijst van de E-nummers:

Lang niet alle e-nummers zijn slecht, zo zijn er ook natuurlijke e-nummers en kunnen zelfs gezond zijn. Bijvoorbeeld E300 is eigenlijk gewoon vitamine C en wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. Hieronder een overzicht, waarbij groen betekent dat dit praktisch onschadelijk is voor het menselijk lichaam, maar waarbij oranje in zeer geringe mate genuttigd kan worden en rood echt moet worden vermeden. De lijst is wel erg kritisch, dus bij de minste of geringste twijfel is de classificatie ingedeeld naar oranje of rood.

De e-nummers zijn onderverdeeld in de volgende groepen:
E100-199 : Kleurstoffen
E200-299 : Conserveermiddelen / Voedingszuren
E300-399 : Anti-oxidanten
E400-499 : Emulgatoren
E500-599 : Diverse additieven
E600-699 : Smaakversterkers
E700-799 : Conserveermiddelen
Herkomst Doel E-nummer Naam Opmerkingen
Extractie uit geelwortel (Curcuma longa) Gele kleurstof E100 Curcumine
Verschillende soorten gisten Gele kleurstof E101 Riboflavine Andere naam: vitamine B2
Synthetisch Gele kleurstof E102 Tartrazine De ADI is tot 7,5 mg/kg lichaamsgewicht. Kan overgevoeligheids reacties geven bij een kleine groep mensen.
Wortel van de alkanet (Alkanna tinctoria) Gele kleurstof E103 Alkannine Sinds 1984 verboden
Synthetisch Gele kleurstof E104 Chinolinegeel
Verschillende soorten gisten Gele kleurstof E106 natriumriboflavine-5′-fosfaat
Synthetisch Gele kleurstof E107 Geel 2G
Synthetisch Gele kleurstof E110 Zonnegeel FCF
Een schildluizensoort Rode kleurstof E120 Cochenille
Rode kleurstof E121 Citrusrood 2 Carcinogeen, wordt in de EU niet meer toegelaten
Synthetisch Rode kleurstof E122 Karmozijnrood
Synthetisch Rode kleurstof E123 Amaranth
Synthetisch Rode kleurstof E124 Cochenillerood A
E125 Ponceau SX
Synthetisch Rode kleurstof E127 Erythrosine
Synthetisch Rode kleurstof E128 Rood 2G
Synthetisch Rode kleurstof E129 Allura rood
Synthetisch Blauwe kleurstof E131 Patentblauw V
Synthetisch Blauwe kleurstof E132 Indigotine
Synthetisch Blauwe kleurstof E133 Briljantblauw FCF
Natuurlijke kleurstof, bladgroen Donkergroene kleurstof E140 Chlorophyll
Semi-synthetische Donkergroene kleurstof E141 Chlorophyl koper complexen
Synthetisch Groene kleurstof E142 Briljantzuurgroen BS
Groene kleurstof E143 Fast Green FCF
Gebrande suiker Bruine kleurstof E150 Karamel
Synthetisch Zwarte kleurstof E151 Briljantzwart BN
Semi-natuurlijke kleurstof Zwarte kleurstof E153 Koolstof
Synthetisch Bruine kleurstof E154 Bruin FK
Synthetisch Bruine kleurstof E155 Chocoladebruin HT
Diverse plantaardige bronnen/synthetisch Oranje/gele kleurstof E160(a) Caroteen
De tropische anattoboom (Bixa orellana) Oranje/gele kleurstof E160(b) Annatto
Paprika’s Oranje-rode kleurstof E160(c) Paprika extract
Tomaten Rode kleurstof E160(d) Lycopeen Indien genetisch gemodificeerd oranje, anders groen.
Synthetisch uit ß-caroteen Oranje kleurstof E160(e) Beta-apo-8′-carotenal
Synthetisch uit ß-caroteen Oranje kleurstof E160(f) Ethylester van beta-apo-8′-caroteenzuur
Verschillende plantaardige bronnen of synthetisch Gele, oranje tot rode kleurstoffen E161 Xanthophyllen
Natuurlijk uit boterbloem Gele kleurstof E161a Flavoxanthine Weinig over bekend, verboden in Zwitserland
Natuurlijk Gele kleurstof E161b Luteine Kan astma, netelroos en neusverkoudheid veroorzaken.
Natuurlijk Rode kleurstof E161c Kryptoxanthine Verboden in Zwitserland. Anti-oxidant
Rode bieten Rood/paarse kleurstof E162 Bietenrood
Rode kool en andere planten Rode, paarse of blauwe kleurstoffen E163 Anthocyaninen
Mineraal, kalk Witte kleurstof E170 Calcium carbonaat
Mineraal Witte kleurstof E171 Titanium dioxide
Ertsen of mineralen zwarte, rode, oranje of bruine kleurstof E172 IJzeroxiden
Bauxieterts Metaalkleurige kleurstof E173 Aluminium
Zilverertsen Metaalkleurige kleurstof E174 Zilver
Verschillende ertsen Metaalkleurige kleurstof E175 Goud
Synthetische uit aminonaftolcarbonzuur Rode kleurstof E180 Rubis pigment
Diverse planten, oa de eik Geelwit tot bruin poeder E181 Looizuur
E182 Orchil, orceine (lakmoes)

E200-299 : Conserveermiddelen / Voedingszuren Conserveermiddelen hebben als nut de producten langer houdbaar te maken. Voedingszuren Hebben als doel de Ph te veranderen waardoor het  product langer houdbaar kan worden, maar ook om de kleur te behouden.

Herkomst Doel E-nummer Naam Opmerkingen
Lijsterbes Conserveermiddel tegen schimmels en gisten E200 Sorbinezuur Kan huidirritatie veroorzaken.
Lijsterbes Conserveermiddel E201 Natriumsorbaat Vergelijkbaar met E200
Lijsterbes Conserveermiddel E202 Kaliumsorbaat Vergelijkbaar met E200
Lijsterbes Conserveermiddel E203 Calcium sorbaat Vergelijkbaar met E200
Synthetisch Conserveermiddel tegen schimmels en bacteriën E210 Benzoezuur
Synthetisch Conserveermiddel tegen gisten en bacteriën E211 Natriumbenzoaat
Synthetisch Conserveermiddel tegen gisten en bacteriën E212 Kaliumbenzoaat
Synthetisch Conserveermiddel tegen gisten en bacteriën E213 Calciumbenzoaat
Synthetisch Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën E214 Ethyl 4-hydroxibenzoaat
Synthetisch Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën E215 Ethyl 4-hydroxibenzoaat natriumzout
Synthetisch Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën E216 Propyl 4-hydroxibenzoaat
Synthetisch Conserveermiddel tegen gisten,schimmels,bacteriën E217 Propyl 4-hydroxibenzoaat natriumzout
Synthetisch Conserveermiddel tegen gisten en schimmels E218 Methyl 4-hydroxibenzoaat
Synthetisch Conserveermiddel tegen gisten en schimmels E219 Methyl 4-hydroxibenzoaat natriumzout
Natuurlijk voorkomend gas Conserveermiddel, bleekmiddel, deegverbeteraar E220 Zwaveldioxide
Synthetisch Tegen micro-organismen,anti-oxidant,deegverbeteren E221 Natriumsulfiet
Synthetisch Conserveermiddel, anti-oxidant, bleekmiddel E222 Natriumbisulfiet
Synthetisch Conserveermiddel, anti-oxidant, bleekmiddel E223 Natriummetabisulfiet
Synthetisch Conserveermiddel tegen micro-organismen E224 Kaliummetabisulfiet
Synthetisch Conserveermiddel E225 Kaliumsulfiet
Synthetisch Conserveermiddel E226 Calciumsulfiet
Synthetisch Conserveermiddel E227 Calciumbisulfiet
Synthetisch Conserveermiddel tegen micro-organismen E228 Kaliumbisulfiet
Synthetisch Conserveermiddel tegen schimmels E230 Biphenyl
Synthetisch Conserveermiddel tegen schimmels en bacteriën E231 2-Hydroxibiphenyl
Synthetisch Conserveermiddel tegen schimmels E232 Natrium-ortho-fenylfenolaat
Synthetisch Conserveermiddel tegen schimmels E233 Thiabendazol
Geproduceerd door Lactococcus lactis Conserveermiddel tegen schimmels en bacteriën E234 Nisine
Geproduceerd door de schimmel Streptomyces Conserveermiddel, vooral tegen schimmels E235 Pimaricine
Natuurlijk voorkomend Conserveermiddel tegen bacteriën, smaakversterker E236 Mierenzuur
Synthetisch Conserveermiddel tegen bacteriën E237 Natriumformiaat
Synthetisch Conserveermiddel tegen bacteriën E238 Calciumformiaat
Synthetisch Conserveermiddel tegen schimmels E239 Hexamine
Synthetisch Ontsmettingsmiddel tegen bacteriën E240 Formaldehyde
Synthetisch Steriliseren van koude frisdranken E242 Dimethyldicarbonaat
Natuurlijk Tegen botulisme, voorkomt bruinkleuring van vlees E249 Kaliumnitriet
Natuurlijk Tegen botulisme, voorkomt bruinkleuring van vlees E250 Natriumnitriet
Natuurlijk Tegen bacteriën, voorkomt bruinkleuring van vlees E251 Natriumnitraat
Natuurlijk Tegen botulisme, voorkomt bruinkleuring van vlees E252 Kaliumnitraat
Natuurlijk Tegen bacteriën, smaakstof E260 Azijnzuur
Synthetisch Voorkomt verkleuring van voedingswaren E261 Natriumacetaat
Synthetisch Conserveermiddel tegen schimmels en bacteriën E262 Natriumdiacetaat
Synthetisch Conserveermiddel tegen bacteriën,stabilisator E263 Calciumacetaat
Synthetisch Conserveermiddel tegen bacteriën,stabilisator E264 Ammoniumacetaat
Natuurlijk Conserveermiddel tegen gisten, smaakstof E270 Melkzuur
Synthetisch Conserveermiddel tegen enkele soorten schimmels E280 Propionzuur
Synthetisch Conserveermiddel tegen 3 soorten schimmels E281 Natrium propionaat
Synthetisch Conserveermiddel tegen 3 soorten schimmels E282 Calcium propionaat
Synthetisch Conserveermiddel tegen schimmels E283 Kalium propionaat
Synthetisch Conserveermiddel E284 Boorzuur
Synthetisch Conserveermiddel E285 Natriumtetraboraat
Natuurlijk voorkomend gas Conserveermiddel, koelmiddel, “prik” in limonade E290 Koolzuurgas
Synthetisch/natuurlijk Voedingszuur E296 Appelzuur Kan GM zijn
Synthetisch Voedingszuur E297 Fumaarzuur

E300-399 : Anti-oxidanten Anti-oxidantia zorgen ervoor dat producten langer houdbaar worden door de weerbaarheid tegen zuurstof te vergroten.

Herkomst Doel E-Nummer naam Opmerkingen
Natuurlijk voorkomend Vitamine, anti-oxidant, voorkomt bruinkleuring E300 Ascorbinezuur
Synthetisch uit ascorbinezuur en keukenzout Vitamine, anti-oxidant, voorkomt bruinkleuring E301 Natriumascorbaat
Synthetisch uit ascorbinezuur en calcium Anti-oxidant, stabilisator en als vitamine C E302 Calciumascorbaat
Synthetisch Anti-oxidant tegen het ranzig worden van vetten E304 Ascorbyl-palmitaat
Natuurlijk Vitamine en anti-oxidant E306 Tocoferol-extracten
Natuurlijk of synthetisch Vitamine en anti-oxidant E307 alpha-tocopherol
Natuurlijk of synthetisch Vitamine en anti-oxidant E308 gamma-tocopherol
Natuurlijk of synthetisch Vitamine en anti-oxidant E309 delta-tocopherol
Synthetisch Anti-oxidant E310 Propylgallaat
Synthetisch Anti-oxidant E311 Octylgallaat
Synthetisch Anti-oxidant E312 Dodecylgallaat
Synthetisch Anti-oxidant E320 BHA – Butylhydroxianisool
Synthetisch Anti-oxidant E321 BHT – Butylhydroxitolueen
Natuurlijk Anti-oxidant, emulgator of anti-schuimmiddel E322 Lecithinen
Synthetisch Vochtbinder E325 Natriumlactaat
Synthetisch Zout van melkzuur E326 Kaliumlactaat
Synthetisch Zout van melkzuur E327 Calciumlactaat
Natuurlijk zuur E330 Citroenzuur
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) E331a Natriumwatrestofcitraatt
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) E331b Dinatriumcitraat
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) E331c Trinatriumcitraat
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) E332a Kaliumdiwaterstofcitraat
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) E332b Trikaliumcitraat
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) E333a Calciumwaterstofcitraat
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) E333b Di-calciumcitraat
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) E333c Calciumcitraat
Natuurlijk zuur E334 Wijnsteenzuur
Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334) E335a Natriumwaterstoftartraat
Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334) E335b Dinatriumtartraat
Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334) E336a Kaliumwaterstoftartraat
Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334) E336b Kaliumtartraat
Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334) E337 Natriumkaliumtartraat
Natuurlijk zuur, synthetisch bereid E338 Fosforzuur
Zout van fosforzuur (E338) E339a Natriumdiwaterstoffosfaat
Zout van fosforzuur (E338) E339b Dinatriumwaterstoffosfaat
Zout van fosforzuur (E338) E339c Trinatriumfosfaat
Zout van fosforzuur (E338) E340a Kaliumdiwaterstoffosfaat
Zout van fosforzuur (E338) E340b Dikaliumwaterstoffosfaat
Zout van fosforzuur (E338) E340c Trikaliumfosfaat
Zout van fosforzuur (E338) E341a Monocalciumfosfaat
Zout van fosforzuur (E338) E341b Calciumwaterstoffosfaat
Zout van fosforzuur (E338) E341c Tricalciumdifosfaat
Zout van fosforzuur (E338) E343 Magnesiumfosfaat
Zout van appelzuur E350 Natriummalaat en natriumwaterstofmalaat
Zout van appelzuur E351 Kaliummalaat en Kaliumwaterstofmalaat
Zout van appelzuur E352 Calciummalaat en Calciumwaterstofmalaat
Natuurlijk zuur E353 Metawijnsteenzuur
Zout van wijnsteenzuur (E334) E354 Calciumtartraat
Natuurlijk zuur E355 Adipinezuur
Natuurlijk zuur E363 Barnsteenzuur
Synthetisch zuur E370 1,4-Heptonolacton
Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330) E380 Triammoniumcitraat
Synthetisch zout van citroenzuur (E330) E381 Ammoniumijzercitraat
synthetisch zout E385 Calcium EDTA

E400-499 : Emulgatoren Emulgatoren veranderen de textuur van een product en zorgen ervoor dat twee oorspronkelijk niet met elkaar te mengen stoffen toch gemengd kunnen worden.

Herkomst Doel E-nummer Naam
Verdikkingsmiddel E400 Alginezuur
Zout van Alginezuur (E400) E401 Natriumalginaat
Zout van Alginezuur (E400) E402 Kaliumalginaat
Zout van Alginezuur (E400) E403 Ammoniumalginaat
Zout van Alginezuur (E400) E404 Calciumalginaat
Ester van Alginezuur (E400) E405 Propyleenglycolalginaat
Natuurlijk Verdikkingsmiddel E406 Agar-Agar
Natuurlijk Verdikkingsmiddel E407 Carrageen
Natuurlijk Verdikkingsmiddel E408 Furcelleran
Natuurlijk Verdikkingsmiddel E410 Johannesbroodpitmeel
Natuurlijk Verdikkingsmiddel E412 Gurapitmeel
Natuurlijk Verdikkingsmiddel E413 Tragacanth
Natuurlijk Verdikkingsmiddel E414 Arabische Gom
Natuurlijk Verdikkingsmiddel E415 Xanthaangom
Natuurlijk Verdikkingsmiddel E416 Karayagom
Natuurlijk Verdikkingsmiddel E417 Taragom
Natuurlijke suikeralcohol E420 Sorbitol
Natuurlijke suikeralcohol E421 Mannitol
Natuurlijk alcohol E422 Glycerol
Vetzuren Synthetische emulgator E430 Polyoxyethyleen(8)stearaat
Vetzuren Synthetische emulgator E431 Polyoxyethyleen(40)stearaat
Vetzuren Synthetische emulgator E432 Tween 20
Vetzuren Synthetische emulgator E433 Polysorbaat 80
Vetzuren Synthetische emulgator E434 Tween 40
Vetzuren Synthetische emulgator E435 Tween 60
Vetzuren Synthetische emulgator E436 Tween 65
Natuurlijk Verdikkingsmiddel E440a Pectine
Synthetisch Bereid uit pectine E440b Geamineerde pectine
Natuurlijk Verdikkinsmiddel E441 Gelatine
Synthetisch Synthetische emulgatoren E442 Ammoniumfosfatiden
Synthetisch Stabilisator E445 Clycerolester
Synthetisch Zout E450a Dinatriumdiwaterstofdifosfaat
Synthetisch Zout E450a Trinatriumdifosfaat
Synthetisch Zout E450a Tetranatriumdifosfaat
Synthetisch Zout E450a Tetrakaliumdifosfaat
Synthetisch Zout E450b Pentanatriumtrifosfaat
Synthetisch Zout E450b Pentakaliumtrifosfaat
Synthetisch Zout E450c Natriumpolyfosfaat
Synthetisch Zout E450c Kaliumpolyfosfaat
Synthetische stabilisatoren E452, E452I-E452iv Polyfosfaten
Natuurlijk polymeer, houtstof E460 Microkristallijn Cellulose
Natuurlijk polymeer, houtstof E460 Cellulose
Bereid uit cellulose (E460) E461 Methylcellulose
Bereid uit cellulose (E460) E463 Hydroxypropylcellulose
Bereid uit cellulose (E460) E464 Hydroxypropylmethylcellulose
Bereid uit cellulose (E460) E465 Methylethylcellulose
Bereid uit cellulose (E460) E466 Natriumcarboxymethylcellulose
Vetzuren Zouten van vetten E470 Vetzuurzouten
Vetzuren Soort vet E471 Mono- en diglyceriden van vetzuren
Vetzuren Synthetische emulgatoren E472a Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijnzuur
Vetzuren Synthetische emulgatoren E472b Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met melkzuur
Vetzuren Synthetische emulgatoren E472c Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met citroenzuur
Vetzuren Synthetische emulgatoren E472d Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met wijnsteenzuur
Vetzuren Synthetische emulgatoren E472e Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijnzuurderivaten
Vetzuren Synthetische emulgatoren E472f Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijn- en wijnsteenzuur
Vetzuren Synthetische emulgatoren E473 Suiker-esters
Combinatie van suiker met vetzuren. Synthetische emulgatoren E474 Suikerglyceriden
Mengsel van melkzuur en stearinezuur Synthetische emulgatoren E481/482 Natrium/Calcium-stearoyllactylaat
Mengsel van wijnsteenzuur en stearinezuur Synthetische emulgatoren E483 Stearyltartraat
Mengsel van citroenzuur en stearinezuur Synthetische emulgatoren E484 Stearylcitraat
Vetzuren Synthetische emulgatoren E491-495 Verbindingen van sorbitol (een plantaardige stof) met diverse vetzuren

E500-599 : Diverse additieven Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen regelen dat de zuurte niet te hoog is of houdt de klontenering tegen of zorgt ervoor dat brood sneller rijst.

Doel E-nummer Naam Opmerkingen
base E500 Natriumcarbonaat
base E500a Natriumwaterstofcarbonaat
base E501 Kaliumcarbonaat
base E503 Ammoniumcarbonaat
base, anti-klontermiddel E504 Magnesiumcarbonaat
bron van ijzer E505 IJzercarbonaat
Natuurlijk zuur E507 Zoutzuur
zout E508 Kaliumchloride
metaalionen binder E509 Calciumchloride
smaakstof, deegverbeteraar E510 Ammoniumchloride
verstevigingsmiddel E511 Magnesiumchloride
Zuur E513 Zwavelzuur
zuur E514 Natriumsulfaat
zoutvervanger E515 Kaliumsulfaat
verstevigingsmiddel E516 Calciumsulfaat
magnesium bron E518 Magnesiumsulfaat
verstevigingsmiddel E520 Aluminiumsulfaat
verstevigingsmiddel E521 Aluminiumnatriumsulfaat
rijsmiddel E523 Aluminiumammoniumsulfaat
base E524 Natriumhydroxyde
base E525 Kaliumhydroxyde
base E526 Calciumhydroxyde
base E527 Ammonia
base E528 Magnesiumhydroxyde
base E529 Calciumoxyde
base, anti-klontermiddel E530 Magnesiumoxyde
anti-klontermiddel E535 Natriumferrocyanide
anti-klontermiddel E536 Kaliumferrocyanide
anti-klontermiddel E537 Ferrohexacyanomanganaat
rijsmiddel E540 Dicalciumdifosfaat
rijsmiddel E541 Zuur natriumaluminiumfosfaat
smeltzout E541 Basisch natriumaluminiumfosfaat
anti-klontermiddel E542 Beendermeel
Stabilisator E543 Natriumcalciumpolyfosfaat
Emulgator E544 Calciumpolyfosfaat
Emulgator E545 Ammoniumpolyfosfaten
emulgator E546 Dimagnesiumdifosfaat
anti-klontermiddel E550 Natriumsilicaat
anti-klontermiddel E551 Siliciumdioxyde
anti-klontermiddel E552 Calciumsilicaat
anti-klontermiddel E553a Magnesiumsilicaat
anti-klontermiddel E553b Talk
anti-klontermiddel E554 Natriumaluminiumsilicaat
anti-klontermiddel E555 Kaliumaluminiumsilicaat
anti-klontermiddel E556 Aluminiumcalciumsilicaat
anti-klontermiddel E557 Zinksilicaat
anti-klontermiddel E558 Bentoniet
anti-klontermiddel E559 Kaolien
anti-klontermiddel E570 Stearinezuur
anti-klontermiddel E571 Ammoniumstearaat
anti-klontermiddel E572 Magnesiumstearaat
anti-klontermiddel E573 Aluminiumstearaat
metaalionen-binder E574 Gluconzuur
metaalionen-binder E575 Glucono-delta-lacton
metaalionen-binder E576 Natriumgluconaat
metaalionen-binder E577 Kaliumgluconaat
zuurteregelaar E578 Calciumgluconaat
ijzerbron E579 IJzer gluconaat
Stabilisator E585 IJzer lactaat

E600-699 : Smaakversterkers Smaakversterkers zorgen dat de smaak van een product sterker wordt of voegen een smaak toe.

Herkomst Doel E-nummer Naam Opmerkingen
Synthetisch Natuurlijk aminozuur, smaakversterker E620 L-glutaminezuur Sommige mensen kunnen er overgevoelig voor zijn (zie E621). Mag niet in babyvoeding (jonger dan 3 maanden) worden gebruikt.
Synthetisch Natuurlijk aminozuur, smaakversterker E621 Natriumglutamaat Kan bij overgevoeligheid persoonlijkheidsveranderingen, woedeaanvallen, schizofrenie, apatie en gedrachsstoornissen zoals hyperactiviteit veroorzaken. Mag niet in babyvoeding (jonger dan 3 maanden) worden gebruikt.
Synthetisch Natuurlijk aminozuur smaakversterker E622 Kaliumglutamaat Vergelijkbaar met E621
Synthetisch Natuurlijk aminozuur smaakversterker E623 Calciumglutamaat Vergelijkbaar met E621
Synthetisch Natuurlijk aminozuur smaakversterker E624 Ammoniumglutamaat Vergelijkbaar met E621
Synthetisch Natuurlijk aminozuur smaakversterker E625 Magnesiumglutamaat Vergelijkbaar met E621, maar kan soms ook een kalmerende werking hebben
Natuurlijk Smaakversterker E626 Guanylzuur Kan bij overgevoeligheid astmatische reacties of oedeemvorming veroorzaken. Verdacht van het veroorzaken van hyperactiviteit bij kinderen. Mag niet in babyvoeding (jonger dan 3 maanden) worden gebruikt.
Natuurlijk Smaakversterker E627 Natriumguanylaat Vergelijkbaar met E626. Vooral gewonnen uit gist
Natuurlijk Smaakversterker E628 Kaliumguanylaat Vergelijkbaar met E626. Vooral gewonnen uit gist
Natuurlijk Smaakversterker E629 Calciumguanylaat Vergelijkbaar met E626. Vooral gewonnen uit gist
Natuurlijk Smaakversterker E630 Inosinezuur Vooral gewonnen uit vlees en sardines.
Natuurlijk Smaakversterker E631 Natriuminosinaat Vooral gewonnen uit vlees en sardines.
Natuurlijk Smaakversterker E632 Kaliuminosinaat Vooral gewonnen uit vlees en sardines.
Natuurlijk Smaakversterker E633 Calciuminosinaat Vooral gewonnen uit vlees en sardines.
Natuurlijk Smaakversterker E635 Natrium-5′-ribonucleotide Vooral gewonnen uit vlees en sardines.
Natuurlijk Smaakversterker E636 Maltol Normaal gewonnen uit mout
Natuurlijk Smaakversterker E637 Ethylmaltol
E640 Glycine Wordt gemaakt uit gelatine, dus uit botten
Synthetisch Smaakversterker E650 Zinkacetaat

E700-799 : Conserveermiddelen

Herkomst Doel E-nummer Naam Opmerkingen
De schimmel Streptomyces ambofaciens Conserveermiddel E710 Spiramycines Een groep van antibiotica
De schimmel Streptomyces fradiae Conserveermiddel E713 Tylosine Een groep van antibiotica

E900-999 : Anti-schuimmiddelen, glansmiddelen, deegverbeteraars, zoetstoffen Meelverbeteraars verbeteren de bakeigenschappen van meel. Verpakkingsgassen verlengen de houdbaarheid van een product door ontbreken zuurstof. Op het etiket beter bekend als ‘verpakt onder beschermende atmosfeer’. Zoetstoffen geven een product een zoete smaak zonder calorien.

Herkomst Doel E-nummer Naam Opmerkingen
anti-schuimmiddel E900 Dimethylpolysiloxaan
Gemaakt door bijen Natuurlijk glansmiddel E901 Bijenwas
Uitscheidingsproduct van luizen. Natuurlijk glansmiddel E902 Candelillawas
Natuurlijk glansmiddel E903 Carnaubawas
Glansmiddelen E904 Shellac
Natuurlijk glansmiddel E905 Minerale koolwaterstoffen
Natuurlijk glansmiddel E906 Benzoëgom
Natuurlijk glansmiddel E907 Paraffinewas
Natuurlijk glansmiddel E908 Rijstkorrelwas
Natuurlijk glansmiddel E912 Montaanzuur Risico voor allergieën.
Een vetachtig uitscheidingsproduct van schapen. Natuurlijk glansmiddel E913 Lanoline
Synthetisch Glansmiddel E914 Polyethyleenwas
Natuurlijk aminozuur E915 Colofoniumesters
Gewonnen uit eiwitten, vooral uit haren. Natuurlijk aminozuur E920 L-cysteïne
Gewonnen uit eiwitten, vooral uit haren. deegverbeteraar E921 L-cystine
deegverbeteraar E922 Kaliumpersulfaat
deegverbeteraar E923 Ammoniumiumpersulfaat
conserveermiddel E924 Kaliumbromaat
Bleekmiddel E925 Chloor
deegverbeteraar E927 Azodicarbonamide
Natuurlijk Stabilisator/Drijfgas E927b Carbamide
Natuurlijk Stabilisator/Drijfgas E938 Argon
Natuurlijk Stabilisator/Drijfgas E939 Helium
Natuurlijk Stabilisator/Drijfgas E941 Stikstof
Natuurlijk Stabilisator/Drijfgas E942 Stikstofoxidule
Petrochemisch Drijfgas E943a Butaan
Petrochemisch Drijfgas E943b Isobutaan
Petrochemisch Drijfgas E944 Propaan
Natuurlijk Drijfgas E948 Zuurstof
Natuurlijk Gas E949 Waterstof
Synthetisch Zoetstof E950 Acesulfam K
Synthetisch Zoetstof E951 Aspartaam
Synthetisch Zoetstof E952 Cyclamaat
Synthethisch Zoetstof E953 Isomalt Uit sacharose / via GM gemaakt
Natuurlijk Zoetstof E954 Saccharine
Synthetisch Zoetstof E955 Sucralose Bekend onder de naam Splenda.
Eiwit uit tropische plant Thaumatococcus daniellii Zoetstof E957 Thaumatine
E959 Neohesperidine
Syntethisch Zoetstof E961 Neotaam Tot 13000 keer zoeter dan suiker
Synthetisch Zoetstof E962 Zout van Aspartaam
Synthetisch E965 Maltitol Kan van GM-bron zijn
Gemaakt uit (koe)melksuiker E966 Lactitol
Syntethisch Zoetstof E967 Xilitol
Natuurlijk Zoetstof E968 Erythritol
Natuurlijk Schuimverwekker E999 Quillaja

E1400-1499 : Gemodificeerde zetmelen

Herkomst Doel E-Nummer Naam opmerkingen
verdikkingsmiddel E1400 Dextrine
verdikkingsmiddel E1401 Zuurbehandeld zetmeel
verdikkingsmiddel E1402 Loogbehandeld zetmeel
verdikkingsmiddel E1403 Gebleekt zetmeel
verdikkingsmiddel E1404 Geoxydeerd zetmeel Kan GM zijn of natuurlijk
verdikkingsmiddel E1410 Monozetmeelfosfaat
verdikkingsmiddel E1411 Dizetmeelfosfaat
verdikkingsmiddel E1412 Dizetmeelfosfaat
verdikkingsmiddel E1413 Gefosfateerd dizetmeelfosfaat
verdikkingsmiddel E1414 Geacetyleerd dizetmeelfosfaat
verdikkingsmiddel E1420 Zetmeelacetaat
verdikkingsmiddel E1421 Zetmeelacetaat
verdikkingsmiddel E1422 Geacetyleerd dizetmeeladipaat
verdikkingsmiddel E1423 Geacetyleerd dizetmeelglycerol
verdikkingsmiddel E1430 Dizetmeelglycerol
verdikkingsmiddel E1440 Hydroxypropylzetmeel
verdikkingsmiddel E1441 Hydroxypropyldizetmeelglycerol
verdikkingsmiddel E1442 Hydroxypropyldizetmeelfosfaat
verdikkingsmiddel E1450 Zetmeelnatirumocten Mijden indien GM
verdikkingsmiddel E1451 Geacetyleerd geoxideerd zetmeel Mijden indien GM
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s