Superfoods

superfoods

 

Wat zijn superfoods?

Superfoods zijn 100% natuurlijke voedingsmiddelen die ontzettend goed voor de gezondheid zijn. Superfood is een verzamelterm voor een reeks eetbare planten en vruchten die de eigenschappen hebben dat ze rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen, zoals: proteïne, mineralen, vitaminen, enzymen, anti-oxidanten, essentiële vetzuren en aminozuren die bijdragen aan onze gezondheid. En totaal vrij zijn van chemicaliën en (groei)hormonen. De meeste gezonde voedingsmiddelen hebben 2 of 3 bijzondere eigenschappen die goed voor de gezondheid zijn, superfoods bevatten vaak 12 of meer bijzondere eigenschappen.

De bovenstaande voedingstoffen zijn belangrijk voor ons functioneren, maar zijn tegenwoordig (bijna) niet meer te vinden in ‘normale’ voeding van producten uit de supermarkt. Hierdoor is ook te verklaren waarom superfoods nu zo in opkomst zijn. Ze zijn namelijk de perfecte manier om de tekorten en disbalansen, die in je lichaam ontstaan zijn door ‘leeg’ voedsel.
Vaak hebben we de hele dag behoefte aan eten alleen om ons bloedsuikerspiegel op pijl te houden.
Maar uiteindelijk krijgen we hierdoor slechts weinig echte voedingsstoffen binnen omdat de meeste alledaagse voeding vooral lege calorieen bevat.

 

Back to basics

De mens zou eigenlijk meer terug moeten gaan naar zijn voedingspatroon uit de oertijd. We hebben ons eetpatroon de afgelopen jaren drastisch gewijzigd terwijl onze genetische bouw niet is verander. Veel welvaartsziekte in de westerse wereld hebben te maken met een tekort aan nutrienten in voeding.

Volgens een artikel van de ‘American medical assciation’ is dit gebrek aan juiste voedingsstoffen in alles wat we eten en drinken de belangrijkste oorzaak van chronische ziekten in de westerse wereld.

Superfoods zijn door de natuurlijke samenstellingen beter door het lichaam op te nemen. Wanneer ze regelmatig worden ingenomen kunnen ze je gezondheid en vitaliteit aanzienlijk verbeteren en zijn in staan je langdurige tekorten aan te vullen.

De meeste soorten zijn qua smaak heerlijk in de keuken en kunnen de verandering naar een gezondere leefstijl bevorderen.

Uit onderzoek is gebleken dat als je dagelijks meerdere superfoods eet, dat je onder andere langer zou leven, minder last hebt van huidveroudering, minder kan hebt op vele ziektes, je fitter en energieker voelt, beter slaapt, minder last hebt van obstipatie, beter gehumeurd bent, minder kans hebt om depressief te raken, slanker wordt en minder last hebt van allerlij dagelijkse kwaaltjes als hoofdpijn.

 

Populaire Superfoods:

 

Sprirulina

Spirulina is een voedingssupplement gemaakt van zoetwateralgen. Het zit vol vitamines en mineralen, is erg eiwitrijk en bevat essentiele aminozuren.

Spirula versterkt onder andere het imuunsysteem en vermindert alergieen.

 

Chlorella

Chlorella wordt gemaakt van groene algen en is rijk aan eiwitten en meervoudigd onverzadigde vetzuren. Chlorelle staat bekend als een krachtige ontgifter.

 

Goji bessen

Meestal zijn ze verkrijgbaar in gedroogde vorm. Ze hebben een hele hoge voedingswaarde en zijn rijk aan antioxidanten. Ze hebben een ontstekings en bacterie remmende functie.

De plant en vooral de vrucht ervan, bevat verschillende vitaminen en andere organische stoffen als aminozuren en polysachariden.

 

Acai bessen

Deze bessen geven je meer energie, werken cholesterol verlagend en ontgiftend. Ze bevatten veel polyfenolen en antioxidanten.

In Brazilië en Suriname wordt de vrucht al jaren gegeten en dan vooral in pulpvorm  De harde bessen worden geweekt, met schil en al tot pulp vermalen en als koude pap gegeten. De vers geprepareerde pap bevat de hoogste concentratie antioxidanten. In westerse landen wordt vooral het sap van de vrucht gedronken, meestal in combinatie met andere vruchtensappen of in smoothies. Ook in Nederlandse supermarkten is açaí-sap sinds enkele jaren te vinden.

 

Blauwe bessen

Dit kleine besje bevat anthocyaan, een stof die de bes zijn blauwe kleur geeft. Deze stof heeft een goede werking op hart- en bloedvaten. De kleurstof kan er onder andere voor zorgen dat de vetophoping (voornamelijk ophoping van cholesterol) in de bloedvaten wordt verminderd. Hierdoor wordt de doorbloeding van de bloedvaten beter.

Daarnaast bevatten blauwe bessen antioxidanten. Deze spelen een belangrijke rol bij het verouderingsproces. Antioxidanten werken ontstekingsremmend, cholesterolverlagend en beschermen tegen verschillende ziekten, zoals kanker.

Een nadeel van blauwe bessen is dat de gezonde eigenschappen snel verminderen als je de bes combineert met suiker. Het eten van veel blauwe bessenjam (ook de light versie) is dus geen aanrader. Je kunt de bessen het beste direct na aankoop eten. Kies voor stevige blauwe bessen met een zilverachtige waas. Neem geen verschrompelde of overrijpe bessen, deze hebben al veel van hun gezonde stoffen verloren.

 

Cranberry

Cranberries staan erom bekend dat ze blaasontsteking kunnen helpen voorkomen. De cranberry bevat Proanthocyanidinen. Dit zorgt ervoor dat de Escherichia Coli (E-coli) bacteriën die verantwoordelijk zijn voor blaasontsteking zich niet aan de blaaswand kunnen hechten.

 

Moerbei

Een rauwe en biologische snack, bevat Reservatol en anthocyanen, een flavonoïde die tot de plantaardige polyfenolen behoort. Je kunt deze gedroogde moerbeien los eten, maar ze zijn ook erg lekker in ontbijtgerechten, toetjes en notenmengsels. Ze hebben een zoete smaak vergelijkbaar met honing.

 

Granaatappel

Granaatappels zijn lekker en ook nog eens heel gezond. De vruchten zitten vol anti-oxidanten en zijn goed voor huid en hart, zijn een bron van kalium, vitamine C en een grote hoeveelheid van stoffen die goed zijn voor je immuunsysteem.

 

Bananen

Bananen zijn rijk aan vezels en kalium. Het helpt de hart, orgaan-en weefsel-functies. Bovendien bevatten ze snel op te nemen koolhydraten waardoor je snel energie krijgt en zijn daarom populair bij sporters voor of na een workout. Ze zijn zelfs even efficient in het aanvullen van je energiepeil als verschillende sportdranken maar bevatten gezondere suikers. Ze zouden ook goed zijn voor je humeur.

 

Avocado

Avocado ook wel het ‘fruit van de goden’ genoemd. Dat avocado’s gezond zijn is zeker. Een halve avocado voorziet van een vijfde van de benodigde dagelijkse hoeveelheid groente en fruit. Bovendien zit de vrucht vol met vezels, vitamines en mineralen, waaronder een enorme hoeveelheid aan kalium, wat beschermt tegen hartfalen, een hoge bloeddruk en beroertes. Avocado bevat goede vetzuren dat slecht cholesterol (LDL) helpt te verlagen, zonder het goede cholesterol aan te tasten (HDL) net als olijfolie. De vezels bieden een goede bescherming tegen darmkanker.

Een avocado bevat verschillende vitamines, waaronder vitamine A, dat huid, haar en botten gezond houdt en het immuunsysteem verhoogt. De vitamines B1, B2 en B6 houden het metabolisme op gang, verhoogt de concentratie en helpt bij depressie. Vitamine B6 houdt zenuwen in bedwang bij spannende situaties en vermindert klachten van het premenstrueel syndroom (PMS).

 

Quinoa

Quinoa is familie van de spinazie en wordt in de keuken vooral gebruikt als graansoort maar het bevat meer eiwitten dan andere graansoorten, rijst en pasta. Het wordt gezien als een powerfood en dit komt omdat er veel goede voedingsstoffen in het graan zitten. Het zit bomvol vitamines en mineralen.

Er zijn verschillende positieve eigenschappen die kunnen helpen om gewicht kwijt te raken. Mensen die proberen af te vallen krijgen vaak te weinig vitamines en mineralen binnen. Aangezien dit in quinoa zit, zul je minder snel een tekort krijgen. Ook zit quinoa vol proteïne en dit geeft je sneller een vol en verzadigd gevoel. Quinoa heeft een lage glycemische index en past dus ook goed in een koolhydraatarm dieeet. Bovendien bevat Quinoa veel voedingsvezels, veel goede vetten en is in vergelijking met andere graansoorten rijker aan vitamine en mineralen zoals ijzer, calcium, fosfor vitamine E en B.

 

Haver

Haver is rijk aan vitamine B1, magnesium, fosfor, vezels en eiwitten. Haver is goed voor je cholesterol, werkt verzadigend en heeft een lage glycemische index waarde. Haver(mout) is een goed product om te verwerken in je ontbijt. Je kunt er een aantal uren mee vooruit. Voor sporters zorgt het voor een snellere vetverbranding en een snellere opbouw van spiermassa., bevat naar verhouding weinig calorieën en suiker.

 

Spelt

Spelt is niet een tarwesoort, maar een graan. Door de hoge voedingswaarde is deze oergraan steeds meer onder de aandacht van de consument. Spelt heeft naast vezels en eiwitten ook langzame koolhydraten wat zorgt voor een langer verzadigd gevoel. Door de vaste huls om de speltkorrel worden alle vitamines en mineralen goed beschermd tegen invloeden van buitenaf. Omdat het bloemlichaam van spelt niet alleen maar gluten bevat, en de gluten die het bevat van een andere samenstelling zijn dan die in tarwe, is spelt, en producten gemaakt van spelt-bloem of spelt-meel voor veel mensen beter verteerbaar dan andere granen.

In recepten kan de genoemde hoeveelheid tarwemeel of bloem door dezelfde hoeveelheid speltmeel of speltbloem worden vervangen. De hele (rijpe) speltkorrel kan ook gebruikt worden bij de warme maaltijd als vervanger van rijst. In de meeste supermarkten is speltbrood te koop maar veel is een deel spelt en een deel tarwe. Dus check of het brood 100% spelt is.

 

Tarwegras

Tarwegras is een echte superfood. Het is een jonge groene tarwe en het bevat vitamine A,C, E, B1, B2, B3, B6 en K. En verder de mineralen zink, selenium, fosfor, calcium, chloride, borium, selenium

Het sap bevat 70% chloryfol. Dit vind je alleen in tarwegras, alfalfa en algen. Chlorofyl is een hele sterke antioxidant met een zeer goede invloed op je lever, darmen, bloedcellen en imuun systeem. Tarwegras voedt je lichaam en helpt het te herstellen. Het ontgift je bloed, lever en dikke darm, reinigt je lichaam, werkt cholestrolverlagend en bevordert je spijsvertering., kalium, zwavel, magnesium, mangaan, nikkel, natrium, chroom, kobalt, jodium, ijzer en koper. Één dosis tarwegras staat gelijk aan 800 tot 900 gram fruit & groente!

Je kunt vers tarwegras persen of tarwegraspoeder kopen en mengen met sap of water. Je kan ze vaak krijgen in kleine shotjes in glas, helaas smaken deze niet heel lekker. Je kan het tarwegrassap of poeder ook mengen met je groente/fruitshake. Tarwegras is heel gemakkelijk zelf te kweken in je tuintje, balkon of binnenhuis. Tarwegras is een uitstekende bron van vitamines, aminozuren en enzymen en is ook een goede bron als je een detox wilt gaan doen, het helpt om je spijsverteringskanaal schoon te maken en het geeft je een enorme energieboost.

 

Brocolli

Broccoli is een kruisbloemige groente en is één van de krachtigste groenten waarvan bekend is dat ze ons bescherming kunnen geven tegen Kanker. Broccoli behoort echt bovenaan de lijst met supergroenten en zou eigenlijk zeker altijd één keer per week op de lijst van maaltijden te staan. Broccoli versterkt het immuunsysteem, zou staar laten verminderen en houd de bloedvaten gezond. Broccoli bevat enorm veel goede bio-voedingsstoffen en heeft heel weinig calorieën. Het is een topgroente als het gaat om het gehalte aan Polyfenolen.

 

Spinazie

Spinazie bevat behalve een behoorlijke hoeveelheid ijzer zorgt ook voor goede hoeveelheden vitamines C, K, A, B2, B6 mangaan, magnesium, calcium en selenium en tryptofaan, een essentiële aminozuur. Spinazie bevat ook veel eiwit, waardoor het je een vol gevoel geeft en die proteïne is zeer welkom voor degene die aan krachtsport doet. Spinazie is helpt een goede darmwerking, en zorgt voor gezonde botten, een goede werking van het geheugen en helpt artritis en hartziekten tegengaan. Spinazie kan zowel rauw in salades, als gestoomd, gekookt en geroerbakt worden.

 

Rode bieten (bietensap)

Bieten zijn lang een onderschatte groente geweest maar steeds meer worden bieten veel en op veel manieren gegeten. Bieten bevatten krachtige voedingsstoffen die helpen het lichaam te beschermen tegen hart- en vaatziekten, verschillende soorten kanker, werken ontstekingsremmend en voorkomen geboorteafwijkingen. De kleurstof betacyanine, die de biet zijn purperrode kleur geeft, lijkt daarbij ook een rol te spelen. Bieten worden gekookt gegeten en toegepast in salades, soepen en sappen.

 

Tomaat

Tomaten hebben een hoge gehalte aan caroteen. Van caroteen word in het lichaam het noodzakelijke vitamine A gemaakt die onder andere zorgt voor het intact houden van je slijmvliezen. Verschillende studies hebben aangetoond dat het eten van tomaten het risico op het krijgen van bepaalde soorten kanker behoorlijk kan verminderen. Vooral dan long-, maag- en prostaatkanker. Een stof genaamd lycopeen, die ook verantwoordelijk is voor de rode kleur van tomaten, wordt verantwoordelijk geacht voor dit beschermende effect tegen kanker. Verwerkte tomaten als tomatenpuree zijn nog rijker aan lycopeen dan rauwe tomaten.

Wanneer je de tomaten combineert met een beetje vet als olijfolie bijvoorbeeld, help je je lichaam de lycopeen beter op te nemen. In tomaten zitten veel flavonoiden en die zorgen voor een natuurlijke afweercapaciteit tegen celontsporing. Tomaten zouden ook goed zijn voor de huid en rimpelvorming vertragen.

 

Ongebrande noten (Walnoten, Pecanoten, Amandelen)

Ongebrande noten zijn rauwe noten. Rauwe noten bevatten de van nature aanwezige voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen verdwijnen zodra de noot behandeld ofwel gebrand wordt. Het branden van noten is eigenlijk het frituren van de noten in olie. Door te frituren worden er vetten aan de noot toegevoegd en verdwijnen er voedingsstoffen die niet tegen de hitte kunnen. Noten die nooit gebrand worden aangeboden zijn walnoten en paranoten. Noten die ongezouten worden aangeboden, zijn doorgaans wel gebrand. Ongezouten betekent hier dat ze tijdens het frituren niet gezouten zijn.

 

Eigenschappen van verschillende noten:

Walnoten hebben ten opzichte van andere noten het hoogste gehalte aan antioxidanten. Walnoten bevatten veel meervoudig onverzadigde vetten die heel belangrijk zijn omdat ze een bron zijn van essentiële vetzuren die in combinatie met hun antioxidante eigenschappen ideaal zijn voor personen die een te hoog cholesterolgehalte hebben of een te hoge bloeddruk. Ze bevatten ook hoogwaardige eiwitten, vitaminen, mineralen en vezels en zijn ze gluten en lactose vrij.

Amandelen bevatten veel vitamine E. Het is belangrijk vitamine E via de voeding binnen te krijgen, omdat het lichaam natuurlijke vitamine E beter opneemt. Amandelen bevatten daarnaast veel magnesium, fosfor en vitamine B2. Witte amandelen zijn geblancheerd waardoor de bruine schil verdwijnt. Hiermee verdwijnt ook de vitamine E.

Cashewnoten zijn populair dankzij de smaak. Vergeleken bij andere noten zijn cashewnoten minder vet en bevatten ze meer koolhydraten. Cashewnoten bevatten selenium, magnesium, zink, fosfor, vitamine B1 en in iets mindere mate ijzer.

Hazelnoten bevatten veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren (omega 6), vitamine E en foliumzuur en Aminozuur.

Macadamianoten bevatten het meeste aan onverzadigde vetten. Dit zijn voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetten die te vergelijken zijn met het vetzuur in olijfolie. Daarnaast bevatten ze mineralen zoals kalium, magnesium, fosfor en calcium.

De paranoot bevat veel vet, weinig koolhydraten en veel selenium. Selenium ondersteunt een optimale werking van vitamine E.

Pecannoten bevatten veel vet en in verhouding weinig eiwitten en verzadigde vetten. Daarnaast zit de pecannoot vol met vitamine B en zink. Vitamine B1 is onder andere nodig voor het omzetten van glucose in energie. Helaas mogen wij in verband met nieuwe Europese regelgeving consumenten niet uitleggen waar dit Superfood voor gebruikt kan worden.

 

Groene thee

Groene Thee – Gezond Antioxidant. Groene thee is lekker, gezond en helpt bij afvallen, het wordt door de geneeskrachtige werking al eeuwen in de Chinese geneeskunde toegepast. Groene thee bevat veel polyfenolen; welke een krachtig antioxidant zijn en heeft een antivirale, antibacteriële werking, een gunstige invloed op de bloedsuikerspiegel, het hart, cholesterol, bloeddruk en leverfuncties. Momenteel wordt onderzoek gedaan naar een mogelijk gunstige werking van groene thee op de vorming van kankercellen.

 

Maca

Maca is een knolgewas uit Peru dat je hormoonspiegel in balans brengt en je lichaam een energieboost kan geven. Maca is erg voedzaam en zit vol gezonde vitamines en mineralen en essentiele aminozuren. Maca staat ook bekend als libidoverhogend en zou het uithoudingsvermogen vergroten. Maca voornamelijk te verkrijgen in poedervorm, dit kun je toevoegen aan bijvoorbeeld gezonde shakes.

 

Lijnzaad

Lijnzaad is een zaad dat vol omega-3 vetzuren en cholesterolverlagende vezel zit. Lijnzaad is tevens een goede bron van calcium, ijzer, fosfor, vitamine E en aminozuren. Het voordeel van de gebroken zaadjes ten opzichte van de hele is weer dat je lichaam de vitaminen, mineralen en omega-3 vetzuren die in het zaadje zitten, beter kan opnemen als de zaadjes al gebroken zijn.

 

Chiazaad

Chia zaden bevatten vezels, omega-3 vetzuren, antioxidanten, proteïnen en mineralen. Chia zaden bevatten meer vezels dan lijnzaad. Dit is belangrijk omdat het voor een goede stoelgang zorgt. Het eten van voldoende vezels kan ook het risico op diabetes verminderen. Vezels vertragen namelijk het omzetten van koolhydraten naar glucose. Hierdoor voorkom je een piek in je bloedsuikerspiegel. Dit komt ook goed van pas wanneer je af wilt vallen. De vertraagde voedselopname door je lichaam zorgt ervoor dat je langer een ‘vol’ gevoel hebt. Ook wordt het eten van voldoende vezels aangeraden om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

 

Hennepzaad

Hennepzaad bevat veel vezels. Ook is het rijk aan omega-3 vetzuren, eiwitten en is het rijk aan meer dan 20 mineralen. Het smaakt naar noten en is lekker voor door een smoothie. Je kunt hennepzaad ook malen tot meel waardoor je er glutenvrije koekjes en brood mee kan bakken.

 

Olijfolie

Olijfolie bestaat voor ongeveer 70% uit voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan vitamine E.

Onverzadigd vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Onverzadigd vet verhoogt het goede cholesterol en verlaagt het slechte cholesterol. Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.

Olijfolie is een goede vervanging van andere soort vetten, zoals boter, margarine en zonnebloemolie. Olijfolie helpt het lichaam om de benodigde voedingsstoffen te krijgen en het lichaam zou ook beter verzadigd raken dan bij boter waardoor je minder behoefte heeft naar tussendoortjes. Enkelvoudig onverzadigde vetten helpen ook de opgeslagen vetten in het lichaam af te breken, waardoor gemakkelijker vet verloren kan worden.

 

Kokosolie

Kokosolie wordt gezien als een Superfood vanwege de vele gezondheidsbevorderende eigenschappen, kokosnoot zit boordevol nutriënten en is rijk aan vezels, vitaminen en mineralen en zorgt voor een gezonde stofwisseling. Kokosolie is een goed alternatief om mee te koken. Kokosolie is zeer stabiel van structuur, dit betekent dat de vetten niet rans worden bij verhitting en er ook geen gevaarlijke transvetten gevormd worden.

Het verschil van kokosolie met andere olieen en vetten zit hem in de moleculaire structuur van het vet. Kokosolie bestaat namelijk voor het grootste gedeelte uit de vetzuren MCFA, deze vetzuren kosten veel minder energie om te verteren en worden veel sneller door het bloed opgenomen en niet als lichaamsvet opgeslagen.

Gebruik kokosolie om mee te bakken, braden of smeer kokosolie op je brood als gezonder alternatief op boter en margarine.

 

Cacao

Cacao behoort tot een van de beste superfoods. De zaden van de cacaoboom bevatten goede vetten en eiwitten. Cacao is extreem rijk aan anti-oxidanten die ervoor zorgen dat vrije radicalen in je lichaam onschadelijk gemaakt worden, is een van de beste bronnen van magnesium en vitamine C en een berg andere mineralen zoals ijzer en chroom, dat je bloedsuikerspiegel stabiel houdt waardoor je minder snel tussendoor trek krijgt. En Cacao bevat het ingrediënt: Fenylethylamine. De stof die door je lichaam aangemaakt wordt als je verliefd bent.

Tegenwoordig zit helaas bijna alle chocolade(melk) uit de supermarkten vol suikers, conserveermiddelen en andere toevoegingen die niet bijdragen aan je gezondheid.. Rauwe of pure cacao is vrij van deze additieven en helemaal onbewerkt, waardoor de goede eigenschappen behouden blijven. Cacao poeder is lekker van smaak en makkelijk te verwerken in verschillende gerechten, sauzen en dranken.

 

Zoete aardappelen

Zoete aardappelen zijn de gezonde familie van de witte aardappel. Ze zijn een superfood omdat de vezelniveaus hoog zijn. Bovendien zijn ze rijk aan vitamine A en C. Op het internet vind je genoeg recepten met de zoete aardappel, je kan hem bijvoorbeeld gebruiken als en vervanging voor chips.

 

Polyfenolen:

Polyfenolen zijn chemische verbindingen die voorkomen in planten. Belangrijke polyfenolbronnen zijn druiven, bessen, granaatappels, thee, olijfolie, cacao, walnoot, pinda en andere vruchten en groenten. Vruchtschillen hebben een hoog gehalte aan polyfenolen.En thee kent veel tanninen, wat zeer gezonde polyfenolen zijn met antioxidantwerking. De polyfenolen hebben als eigenschap dat ze ontstekingsprocessen tegengaan Ook verminderen ze de afzet van vetachtige stoffen in de bloedvaten en zorgen voor een daling van LDL- cholesterol. Verder kwam uit een studie van het Vanderbilt University Medical Center naar voren dat bij het regelmatig drinken van vruchtensap het risico op de ziekte van Alzheimer met 76% werd verlaagd, waarvoor de polyfenolen verantwoordelijk gehouden worden. Polyfenolen hebben ook een bloeddrukverlagend effect. Van Resveratrol wordt verondersteld, dat dit een gunstige werking heeft bij het voorkomen van hartaandoeningen en kanker en heeft ook een positief effect op de stofwisseling bij obese mannen.

Reservatrol:

De bekendste polyfenol is resveratrol, wat kankerbestrijdende eigenschap heeft. Sommige chemokuurpatiënten eten dit als supplement om de kans op kanker te verlagen. Er zijn zelfs mensen die dit preventief innemen tegen het krijgen van kanker. Resveratrol is niet de naam van één polyfenol, maar van een categorie polyfenolen die onder de noemer resveratrol vallen. Resveratrol zit onder andere in de schil van blauwe druiven.

 

Aminozuren:

Aminozuren zijn de basis van alle levensprocessen, aangezien ze essentieel voor elk stofwisselingsproces zijn. De belangrijkste opgave is het optimale vervoer en de opslag van alle voedingsstoffen (d.w.z. water, vetten, koolhydraten, proteïne, mineralen en vitaminen). De meeste welvaartsziekten zoals overgewicht, hoge cholesterol, diabetes, slaapstoornissen, erectiestoornissen of artrose zijn in feite het gevolg van stofwisselingsstoornissen. Daarom is het belangrijk deze problemen bij de kern aan te pakken en ervoor te zorgen dat de essentiële aminozuren in het lichaam in voldoende hoeveelheid aanwezig zijn.

 

Magnesium:

Magnesium is een mineraal dat aanwezig is in iedere cel van het lichaam. Het is onmisbaar voor de energieproductie, spanning en ontspanning van de spieren, opbouw van sterke botten, de werking van onze zenuwen en prikkeloverdracht in de hersenen.

Het speelt een belangrijke rol bij de werking van enzymen in het lichaam en is betrokken bij de aanmaak van hormonen. Voeding is de bron van magnesium. Een magnesiumtekort is dus snel opgelopen als je niet gezond eet. Doordat het bij zoveel processen in het lichaam betrokken is, kunnen er bij een tekort ook veel uiteenlopende klachten ontstaan. Spierkrampen of gespannen spieren, migraine, menstruatiepijn, koude handen en voeten, slapeloosheid, astmatische klachten, hartritmestoornissen en botontkalking bijvoorbeeld. Maar ook verschijnselen van psychische aard zoals lusteloosheid, een laag libido, geprikkeldheid, een nerveus gevoel, concentratiestoornissen en depressiviteit behoren tot de mogelijkheden. In veel voedselproducten in onze Westerse maatschappij zitten te weinig goede stoffen zoals magnesium. Door het voortdurend gebruik van eenzijdige kunstmest kan de grond zo arm worden aan magnesium, dat daardoor ook een tekort in onze voeding ontstaat. Het is daarom aan te bevelen zo veel mogelijk biologisch te eten.

 

Omega-3 vetzuren:

Omega 3-vetzuren zijn een groep meervoudig onverzadigde vetzuren. Aan Omega-3 worden positieve eigenschappen toegeschreven: Het remt ontstekingen en het zou goed zijn voor het voorkomen van hart- en vaatziekten en depressies. Ook zou het een gezonde bloedsuikerspiegel bevorderen en vorming van bloedstolsels tegengaan. Het zou zelfs goed zijn voor je hersenen, het tegengaan van gewrichtspijn en spierkrampen en ze verlagen van het cholesterol gehalte in het bloed.

Omega 3 zijn essentiële vetzuren. Dat betekend dat je lichaam ze nodig heeft, maar ze niet zelf kan aanmaken. Die vetzuren moeten dus in je voeding zitten.

Omega 3-vetzuren zitten onder andere in groene bladgroenten en walnoten. Maar vooral in vette vis, zoals zalm en makreel. Ook Chia en lijnzaad(olie), bevat veel omega 3.

 

Advertentie

Een gedachte over “Superfoods

  1. Pingback: Quinoa gehakt wrap | Good Food

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s